Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

České výsledky v klastru Kultura, kreativita a inkluzivní společnost za rok 2021

21.03.2023

První výzva k předkládání projektů z oblasti sociálních a humanitních věd a výzkumu kulturního dědictví, kterou program Horizont Evropa vyhlásil, měla uzávěrku 7. října 2021. Horizont Evropa jako rámcový program EU k financování výzkumu a inovací pro období 2021–2027 otevírá pravidelně spolu s dalšími vědními okruhy také témata určená pro společenskovědní a humanitní výzkum, výzkum kulturního dědictví a kulturních a kreativních odvětví, a ta jsou zařazena do jeho klastru 'Kultura, kreativita a inkluzivní společnost'.

Výsledky výzvy pro rok 2021 přinesly 49 nových celoevropských projektů se společenskovědním, humanitním či kulturně-kreativním zaměřením. Evropská komise a nezávislí odborníci vybírali z celkem 364 předložených projektů. České instituce se zapojily do 52 žádostí a v 8 z nich uspěly. Celková částka, kterou čeští žadatelé z rozpočtu Klastru 2 Horizontu Evropa pro rok 2021 získávají, činí cca 2,4 milionů eur. Následující přehled projektů byl připraven k 21.3. 2023.

V destinaci Demokracie získalo v roce 2021 financování celkem 17 evropských projektů. České instituce se účastní čtyř z nich:

Kompletní přehled 17 evropských projektů z oblasti Demokracie za rok 2021 uvádí brožura Evropské komise. 

V destinaci Kulturní dědictví získalo v roce 2021 financování celkem 15 evropských projektů. České subjekty se účastní dvou z nich:

V destinaci Společenská a ekonomická transformace získalo v roce 2021 financování celkem 20 evropských projektů. České instituce se účastní dvou z nich:

Více aktualit

BROŽURA Projekty udržitelného kulturního turismu

17.04.2024

Nová brožura CORDIS představuje osm projektů, které se zaměřují na výzkum kulturního cestovního ruchu. Jedná se o výzkumné projekty financované programem Horizont 2020. Cílem EU je zachovat evropské kulturní dědictví a přejít na udržitelný kulturní cestovní...

Veřejný průzkum k Partnerství pro sociální transformaci a odolnost

16.04.2024

V rámci Klastru 2 pokračují přípravy dvou navrhovaných nových evropských partnerství. Jedním z nich je Partnerství pro sociální transformaci a odolnost – Social Transformations and Resilience Partnership. Na přípravách se podílí ZOE Institute for Future-fit...

Cena EIC za společenské inovace 2024

16.04.2024

Evropská komise otevřela European Social Innovation Competition 2024, soutěž, která s podporou EIC uděluje ceny inovacím, jež se zaměřují na řešení naléhavých společenských výzev. V letošním roce je soutěž tematicky zaměřená na "Digital Democracy" - identifikaci a boj s...

Mohlo by vás zajímat

Naše služby

Projekt od A do Z

Právní a finanční aspekty

Hodnocení rámcových programů

Malé a střední podniky