Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

První úspěšný rok s programem EIT FoodEducators: Vzdělávání zaměřené na potravinovou gramotnost

19.12.2024

Autor: Monika Tomaniová, Edita Ryšlavá

Typ: Koordinátoři projektů

Sdílet na sociální sítě:

První rok činnosti programu EIT FoodEducators, do kterého se zapojila Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, končí. Tento program učitelům nabízí zábavné, kreativní a zajímavé materiály a aktivity pro studenty základních a středních škol ve čtyřech oblastech – potraviny a zdraví, potraviny a udržitelnost, věda o potravinách a potravinový systém, práce a kariéra v zemědělství a potravinářství. Jedná se o snadno dostupné, vědecky podložené vzdělávací materiály, jejichž cílem je prohloubit znalosti a zkušenosti ve vzdělávání v oblasti potravinářství, zdravé výživy a udržitelnosti a zároveň motivovat budoucí generace k profesnímu uplatnění v zemědělsko-potravinářském odvětví. 

Byla zahájena celá řada činností a vytvořeny základy pro budoucí rozvoj aktivit. Jedná se zejména o:

  • Web a učební lekce

Jedním z prvních kroků bylo vytvoření webových stránek programu, dostupných v češtině na adrese www.foodeducators.eu. Cílem je revize a zajištění překladu všech dostupných vzdělávacích materiálů, aby byly lépe dostupné a použitelné pro české pedagogy.

  • Vzdělávání učitelů

Byla realizována školení a informační webináře, které se setkaly s mimořádným zájmem. Celkem se různých druhů vzdělávacích aktivit zúčastnilo 215 edukátorů (učitelů základní a středních škol, studentů vysokých škol, zájemců o vzdělávání), což dokazuje rostoucí potřebu kvalitních vzdělávacích materiálů a programů v této oblasti.

Program EIT FoodEducators byl představen např. i na Letní škole pro středoškolské učitele organizované VŠCHT Praha, kde se setkal s pozitivní odezvou od pedagogů (více zde).

Dalším příkladem je zapojení do výuky dentálních hygienistek na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Vzdělávací materiály programu FoodEducators pomůžou propojit téma ústního zdraví, správných stravovacích návyků a vzdělávání budoucích informovaných spotřebitelů.

  • Účast na vzdělávacích akcích pro veřejnost

Program byl prezentován také během různých akcí pro veřejnost, které umožnily přiblížení problematiky potravin a výživy širokému publiku. Mezi klíčové události patří:

    • Dožínky na Letné 2024 (více zde),
    • Noc vědců 2024 (více zde),
    • Dny otevřených dveří a exkurze škol na VŠCHT Praha.

                              noc vědců.png                             noc vědců1.png

  • Kariérní den pro středoškoláky

Ve spolupráci s Výzkumným ústavem živočišné výroby, v. v. i., byl uspořádán kariérní den pro středoškoláky na téma „Od farmy na talíř: Jak vznikají potraviny“, který měl za cíl přiblížit studentům kariérní možnosti v oblasti agri-food. Tento projekt má ambici stát se pravidelnou součástí aktivit FoodEducators. Propojuje prvovýrobu – pěstování plodin, chov zvířat a získávání základních surovin, jako jsou mléko a maso – se současnými technologiemi potravinářského průmyslu. Studenti tak mají možnost zjistit, jak spolu tyto procesy souvisí a jak inovace a moderní technologie formují výrobu potravin.

  • Navazování spolupráce 

Jednou z priorit je prezentace programu FoodEducators zájmových iniciativám a budování partnerství. V uplynulém roce byl navázán kontakt i spolupráce např. s organizacemi jako Zemědělství žije, Asociace ředitelů základních škol či projektem VŠCHT Praha Učitelé učí učitele (3U). Tato propojení přispívají k rozšiřování povědomí o programu a jeho přínosu.

foodeducators.png

První rok programu EIT Food Educators byl plný výzev i úspěchů, které představují základ pro rozvoj spoluprací a pokračování vzdělávacích aktivit. 

V Česku FoodEducators zastupuje Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha. Informace o připravovaných aktivitách programu, školeních pro pedagogy, kteří by se chtěli do programu zapojit, kontakty na organizátory a další podrobnosti jsou dostupné na webu https://eitfoodhub.vscht.cz/food-educators.

Více

ČZU v projektu zaměřeném na rozvoj zemědělských klastrů

01.07.2025

Autor: Jana Čejková

O zkušenosti účastníka projektu FRAMEwork (Farmer clusters for Realising Agrobiodiversity Management across Ecosystems) financovaného programem Horizont 2020 se podělila doc. Ing. Kristina Janečková, Ph.D. z Katedry plánování krajiny a sídel Fakulty životního prostředí...

Připojení týmu z Ústavu fyzikální chemie AV ČR k projektu NEO v rámci schématu Hop On

21.05.2025

Autor: Petr Pracna, Jaroslav Kočišek

 Nástroj Hop on programu WIDERA umožňuje žadatelům z widening zemí připojení k projektu, v jehož konsorciu žádný partner z takové země zatím není. Tým Jaroslava Kočiška z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR zaznamenal takový projekt NEO mezi...

Evropská infrastruktura pro výzkum holokaustu se stala 30. výzkumným konsorciem uznaným EU

07.05.2025

Autor: Hana Nichtburgerová

Dne 20. ledna 2025 udělila Evropská komise právní status Konsorcium Evropské výzkumné infrastruktury (ERIC) Evropské výzkumné infrastruktuře pro výzkum holokaustu (EHRI). EHRI se tím stala v pořadí 30. konsorciem ERIC od zahájení v roce 2011. EHRI hraje zásadní...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034