Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Stručná rekapitulace účasti evropských států v Evropském obranném fondu (EDF) v letech 2021–2022

08.04.2024

Soubory:

Tab_1_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Graph_1_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Graph_5_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Tab_4_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Poziční dokumenty reagující na veřejnou konzultaci zaměřenou na minulost, přítomnost a budoucnost rámcových programů EU pro výzkum a inovace v období 2014–2027 vyhlášenou Evropskou komisí 1. prosince 2022 často zmiňovaly potřebu provázanosti rámcových programů s ostatními finančními nástroji a programy Evropské unie. Jmenovitě pak s programy Evropský obranný fond [1], Digital Europe, EU4Health, LIFE, Inovační fond apod. [2]

V této stručné rekapitulaci se budeme zabývat účastí evropských států v Evropském obranném fondu (EDF) v letech 2021–2022 a rozšíříme informace publikované na stránkách Asociace obranného průmyslu [3], kontaktního místa pro tento fond v ČR.

Evropský obranný fond (European Defence Fund, „EDF“) představuje nástroj Evropské komise, jehož cílem je podpora spolupráce mezi soukromým sektorem a akademickou sférou ve výzkumu a vývoji nejmodernějších obranných technologií a vojenského materiálu. EDF chce přispět k posílení technologické soběstačnosti členských států EU v oblasti obrany a podporovat konkurenceschopnost obranného průmyslu EU.  

Fond pro roky 2021–2027 disponuje rozpočtem 7,953 mld. € – 2,651 mld. € je určeno na výzkumné aktivity (RA – Research Actions), a 5,302 mld. € na aktivity vývojové (DADevelopment Actions). (Navrhovaný rozpočet EDF na období 2021-2027 původně činil 13 miliard €, ale kvůli pandemii COVID-19 byl snížen na 8 miliard €). Finanční prostředky jsou rozprostřeny do ročních pracovních programů, kde jsou podrobně stanovena jednotlivá témata výzkumu a kategorií aktivit, které mohou být v daném roce podpořeny [4]. Podrobnosti o financování projektů fondu lze nalézt článku 13 nařízení o EDF [5].

Projektů EDF se mohou účastnit konsorcia složená z alespoň tří způsobilých entit (podniky, univerzity, výzkumná centra) z alespoň tří členských států či přidružených zemí. V případě výzev dedikovaných nastupujícím a přelomovým technologiím (Emerging and Disruptive Technologies, „EDTs“) je možná účast konsorcia složeného z alespoň dvou způsobilých entit z alespoň dvou členských států či přidružených zemí [4].

Na základě výsledků výzev z let 2021 a 2022 vyhlášených v červnu 2022 a 2023 bylo z EDF financováno celkem 101 projektů. Konkrétně z EDF 2021: 60 projektů a z EDF 2022: 41 projektů. Na tyto projekty bylo z rozpočtu fondu vynaloženo téměř 2 mld. €. Počet projektů v jednotlivých letech a výzkumných oblastech EDF včetně finančních prostředků z rozpočtu EDF určených na jejich řešení přináší tabulka 1. Nejvíce projektů bylo financováno v obou letech z výzev podporujících tematicky nezaměřený výzkum a vývoj pro malé a střední podniky. Největší objem finančních prostředků si vyžádaly projekty zaměřené na námořní, vzdušnou a pozemní obranu a vesmírné aplikace důležité pro obranné systémy.

Tab_1_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Tabulka 1: Počet projektů EDF v letech 2021 a 2022 v jednotlivých tematických oblastech včetně finančních prostředků z rozpočtu EDF určených na řešení těchto projektů

Jak již bylo výše uvedeno, v EDF lze rozlišovat mezi výzkumnými a vývojovými akcemi (RA – Research Actions, DA – Development Actions). Z výzev vyhlášených v roce 2021 vzešlo 32 výzkumných projektů (RA) a 28 vývojových projektů (DA), které si vyžádaly cca 1,16 mld. €. Na základě výzev z roku 2022 bylo realizováno 41 projektů – 25 výzkumných projektů (RA), 14 vývojových projektů (DA), 1 projekt charakteru koordinačně podpůrné akce (CSA) a 1 projekt ve formě rámcové dohody o partnerství (FPA). Na tyto projekty je celkově vynaloženo více než 832 mil. € z rozpočtu EDF. Podrobněji tabulka 2.

Tab_2_EDF_Frank_TC_Prague.jpg
Tabulka 2: Počet projektů EDF v letech 2021 a 2022 dle jejich typu včetně finančních prostředků z rozpočtu EDF určených na řešení těchto projektů

Nejúspěšnějšími zeměmi v EDF v letech 2021–2022 jsou dle dostupných dat Francie, Španělsko, Německo a Italie. Každá z těchto zemí se účastní více než 60 projektů EDF.  Tyto země mají přirozeně v projektech EDF také nejvíce účastníků.  Podrobněji grafy 1 a 2.
Graph_1_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Graf 1: Počet projektů EDF v letech 2021 a 2022 s účastí jednotlivých evropských států. Číselný údaj nad sloupcem grafu daného státu udává celkový počet projektů EDF s účastí daného státu.
Graph_2_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Graf 2: Počet účastí institucí z jednotlivých evropských států v projektech EDF v letech 2021 a 2022.

Počty projektů EDF s účastí daného státu a počty účastí institucí z daného státu v projektech EDF přirozeně silně korelují se získanými finančními prostředky pro daný stát z rozpočtu EDF. Francie, Německo, Itálie a Španělsko jsou z tohoto důvodu finančně nejúspěšnějšími zeměmi mezi ostatními zúčastněnými zeměmi. Každá z těchto zemí si připisuje více než 250 mil. € z rozpočtu EDF na roky 2021 a 2022. Samotná Francie si z EDF ukrojila více než pětinu dostupných finančních prostředků (20,8 %). Dohromady si pak tyto čtyři velké evropské státy nárokují téměř 2/3 třetiny celkového finančního objemu pro všechny zúčastněné státy, který byl k dispozici v letech 2021 a 2022 (65,1 %). Naopak 15 států (počínaje Rakouskem a konče Slovenskem) z celkových 27 zúčastněných států nedosahuje dohromady ani 10 % celkového finančního příspěvku EDF pro roky 2021 a 2022. Podrobně graf 3.
Graph_3_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Graf 3: Finanční podpora z rozpočtu EDF 2021 – 2022 pro jednotlivé evropské země.  Bodový graf představuje kumulativní podíly finanční podpory.

Celkový počet 101 projektů EDF vzešlých z výzev letech 2021 a 2022 vedou koordinátoři z 18 zúčastněných evropských zemí.  Nejvíce EDF projektů řídí koordinátoři z Francie, kterou následují Španělsko, Německo, Řecko a Itálie.
Graph_4_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Graf 4: Počet koordinátorů projektů EDF 2021 – 2022 v jednotlivých evropských zemích

Program EDF slouží ke spolufinancování spolupráce obranného průmyslu napříč státy EU a akcí přeshraničního výzkumu a vývoje v obranném sektoru.  „Řada obranných podniků nejen u nás, ale i v zahraničí si nemůže dovolit financovat vlastní výzkum a vývoj nejmodernějších technologií. Smyslem fondu proto je tyto podniky napříč EU propojit tak, aby na vývoji té, které technologie spolupracovali společně a zároveň je finančně podpořit," [6]. Koncepci EDF odpovídá rozložení účasti a distribuce finančních prostředků dle jednotlivých typů účastníků projektů. Z grafu 5 je vidět, že největší podíl účasti (38,1%) a nejvyšší podíl finančních prostředků (63,3%) získávají mezi ostatními účastníky právě privátní subjekty (PRC).

EDF dává šanci na zapojení většího počtu malých středních podniků (SME). V EDF jsou vyhlašovány výzvy na tematicky nezaměřený výzkum a vývoj pro malé a střední podniky. Důvodem je skutečnost, že malé a střední firmy, začínající podniky a společnosti se střední kapitalizací jsou jádrem odvětví obrany ve většině členských států unie. Malé a střední podniky představují cca třetinu účastí (30,2%) v projektech EDF v letech 2021 a 2022 a získávají cca 20 % finačního objemu pro řešení projektů EDF ve dvou zmíněných letech.

Pokud bychom prováděli analýzu unikátních subjektů v projektech EDF v letech 2021 a 2022, došli bychom k závěru, že mezi cca 900 institucemi, které se účastní projektů EDF má cca 43 % z nich charakter malého a středního podniku.

Graph_5_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Graf 5: Podíl počtu účastí a podíl finanční podpory v EDF 2021 – 2023 dle typu institucí. PRC -   privátní subjekty, SME - malé a střední podniky,  REC - výzkumný sektor, HES - vysokoškolský sektor,  PUB - veřejný sektor, NGO - nevládní organizace, OTH - ostatní

S ohledem na výše uvedené je přirozené, že z privátního sektoru (PRC+SME) se rekrutuje největší počet koordinátorů projektů, jak je vidět v grafu 6.

Graph_6_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Graf 6:  Počet koordinátorů projektů EDF 2021 – 2022 v jednotlivých typech institucí

Po úplnost uvádíme v tabulce 3 instituce či korporace ze tří různých sektorů  - privátního, vysokoškolského a výzkumného (PRC, HES, REC) které nejvíce finančně těžily z programu EDF v letech 2021 a 2022.

Tab_3_EDF_Frank_TC_Prague.jpg

Tabulka 3: TOP instituce z privátního sektoru (PRC -  Private for profit organisation), vysokoškolského sektoru (HES - Higher and secondary education establishment) a výzkumného sektoru (REC - Research organisation) dle výše získané podpory z rozpočtu EDF v letech 2021 a 2022.

Detailní přehled účasti ČR v programu EDF v letech 2021 - 2022 je uveden v tabulce 4ČR se účastní v EDF 18 projektů, z nichž 8 má charakter výzkumných akcí (RA), 8 vývojových akcí, jeden projekt (FPA) má formu dohody o partnerství a 1 projekt (CSA) se věnuje zajištění chodu chod sítě národních kontaktních bodů pro program EDF. V 16 výzkumných a vývojových projektech si ČR připisuje 9,7 mil. €  (u jednoho vývojového projektu a jednoho projektu CSA, nejsou detailní údaje o účastnících a jejich finanční podpoře dostupné), což představuje cca 0,5 % z celkové částky přidělené evropským státům z rozpočtu EDF v letech 2021 a 2022. Nejvíce účastí (5) zaznamenává ČR v projektech souvisejících se zdravotnickými zásahy a chemickou, biologickou, radiologickou a jadernou obranu (Medical Response and CBRN) a v projektech vzešlých z výzev podporujících tematicky nezaměřený výzkum a vývoj pro malé a střední podniky (5).  Více než dva projekty s účastí ČR se věnují materiálům a komponentům (Materials and Components), přelomovým technologiím v obranném průmyslu (Disruptive technologies) a technologiím a postupům pro získání informační převahy (Information superiority). Z hlediska typů subjektů se v projektech EDF s českou účastí nejvíce prosadily malé a střední podniky.

Tab_4_EDF_Frank_TC_Prague.jpg
Tabulka 4: Účast ČR v EDF 2021 a 2022

Na úplný závěr této stručné rekapitulace účasti evropských států v programu EDF v letech 2021 a 2022 doplňme, že na rok 2024 otevřel EDF výzvy v hodnotě 1,1 mld. €, což je o něco méně než 1,2 mld. € v roce 2023. Termín pro sestavení řešitelských konsorcií a předložení návrhů projektů byl stanoven na 5. listopad 2024 [7].

Poznámka: V ČR působí tzv. National Focal Point (NFP), jehož činnost v ČR zastřešuje Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP). Účelem NFP je mimo jiné zprostředkovat kontakt mezi českými a zahraničními subjekty. Více informací lze nalézt přímo na stránkách AOBP [3].

Autor: Daniel Frank, TC Praha, 7.4.2024, frank@tc.cz

Použité zdroje:

[1] European Defence Fund (EDF) - Official Webpage of the European Commission. - European Commission. https://defence-industry-space.ec.europa.eu/eu-defence-industry/european-defence-fund-edf-official-webpage-european-commission_en. Dostupné 6. 4. 2024.

[2] Účast tuzemských subjektů ve vybraných ostatních programech Evropské unie – aktualizace březen 2024 | Portál Horizont Evropa. https://www.horizontevropa.cz/cs/mohlo-by-vas-zajimat/hodnoceni-ramcovych-programu/narodni-studie-monitoring/informace/yiifnews/2397/ucast-tuzemskych-subjektu-ve-vybranych-ostatnich... Dostupné 6. 4. 2024.

[3] Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Evropský obranný fond (EDF), https://aobp.cz/evropsky-obranny-fond/

[4] Evropský obranný fond (EDF) | Sekce průmyslové spolupráce MO. https://spsp.army.cz/evropsky-obranny-fond-edf  Dostupné 5. 4. 2024.

[5] Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/697 ze dne 29. dubna 2021, kterým se zřizuje Evropský obranný fond (EDF),  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0697

[6] České podniky uspěly v programu rozvoje evropského obranného průmyslu. https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ceske-podniky-uspely-v-programu-rozvoje-evropskeho-obranneho-prumyslu-228702/. Dostupné 5. 4. 2024.

[7] „European Defence Fund Opens €1.1B Calls for 2024". Science|Business, https://sciencebusiness.net/news/european-defence-fund/european-defence-fund-opens-eu11b-calls-2024 Dostupné 7.4.2024

Zdroje dat – podrobně:

Funding & tender opportunities website

DG DEFIS  - web:
Summary of EDF 2022 Results – Factsheet
Individual Project Factsheets
EDF 2021 Calls results - Summary of the 60 selected projects European Commission

 

 


9

Více aktualit

Atraktivita výzkumného systému je důležitým faktorem pro výběr hostitelské země uchazeči o individuální granty MSCA – analýza

24.04.2024

Geografická mobilita žadatelů o individuální grant MSCA a výběr hostitelské země jsou ovlivňovány mnoha okolnostmi. Jedním z důležitých faktorů na úrovni jednotlivých zemí bude bezesporu dostupná a vhodná výzkumná infrastruktura v hostitelské zemi. Dalším faktorem může...

ČR v Horizontu Evropa k březnu 2024: Přes tisíc financovaných účastí

18.04.2024

K 26. březnu 2024 databáze Evropské komise eCORDA evidovala pro Českou republiku 1 056 financovaných účastí v 768 projektech programu Horizont Evropa (dále jen „HE“). K témuž datu tuzemští účastníci nárokovali čistý příspěvek EU ve výši 383 milionů €. Mezi členskými zeměmi...

Vyšlo Echo č. 2/2024

11.04.2024

Druhé letošní vydání časopisu ECHO má poněkud slavnostní nádech. Letos je tomu 20 let od chvíle, kdy vyšlo jeho první číslo. Před dvaceti lety se začala naplňovat vize časopisu jako prostředí, které bude podněcovat formování českých iniciativ v Evropském výzkumném prostoru...

Mohlo by vás zajímat

Naše služby

Projekt od A do Z

Právní a finanční aspekty

Hodnocení rámcových programů

Malé a střední podniky