Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Horizont Evropa ve světovém a evropském kontextu

26.06.2023

Soubory:

HE_kontext_korporace_2021.jpg

Rámcové programy Evropské unie pro výzkum a inovace ve světovém kontextu nepatří mezi úplně největší hráče. Největší průmyslové korporace mají výdaje na výzkum a vývoj mnohem vyšší.

Účastníci výzev programu Horizont Evropa, jimž končila lhůta pro podání projektových návrhů v roce 2021, vykázali k 26. dubnu 2023 souhrnný čistý příspěvek EU 9,12 mld. €. Pro srovnání: 13 korporací uvedených v EU Industrial R&D Investment Scoreboard pro rok 2022 mělo v roce 2021 výdaje na výzkum a vývoj vyšší než uváděných 9 mld. €. Mezi těmito korporacemi dominují ty, jež sídlí v USA – byly zastoupeny devětkrát (např. Alphabet, META, Microsoft, Apple, Intel). Po jedné pak z Číny (Huawei), Korejské republiky (Samsung Electronics), Německa (Volkswagen) a Švýcarska (Roche).

HE_kontext_korporace_2021.jpg

Dalších 25 korporací mělo v roce 2021 roční výdaje na výzkum a vývoj vyšší než 5 mld. €, tzn. vyšší než roční výdaje ČR na výzkum a vývoj v roce 2021. 8 z nich bylo z USA (např. General Motors, Ford Motor, Oracle, Abbvie, Cisco, IBM), rovněž 8 z EU (v tom 6 z Německa – např. Mercedes-Benz, BMW, Robert Bosch, Bayer, SAP, Siemens), 3 z Japonska (Toyota Motor, Honda, NTT) a 3 z Číny (Alibaba, Tencent, China State Construction Engineering).

Dalších 161 korporací mělo roční výdaje na výzkum a vývoj vyšší než 1 mld. €. 62 z nich bylo z USA (např. Gilead, NVIDIA, Amgen, Raytheon, Tesla, Adobe), 31 z Číny (např. Baidu, Xiaomi, SAIC Motor) a 30 z EU (v tom 8 z Německa – např. Boehringer Sohn, Continental, Merck DE, BASF – a 7 z Francie – např. Renault, Valeo, Schneider, Thales, L‘Oréal). 

Uváděné americké korporace se zaměřují zejména na IT (software i hardware), farmaceutický průmysl a biotechnologie; německé a francouzské korporace působí převážně ve strojírenství.

 

Shrnutí: Pro největší evropské – německé a francouzské – korporace představují příspěvky z rámcových programů EU pro výzkum a inovace dílčí položku v jejich velkých rozpočtech na výzkumné a vývojové aktivity. Varováním pro EU je pak rozvoj výzkumných a vývojových aktivit čínských korporací a jejich umísťování v žebříčku 2 500 průmyslových korporací s největšími výdaji na výzkum a vývoj.

 

Autor: Vladimír Vojtěch, TC Praha, vojtech@tc.cz, 26. června 2023

Více aktualit

ČR v bezpečnostním výzkumu v Horizontu Evropa

03.05.2024

Příspěvek Technologického centra Praha z 8. dubna 2024 informoval o účasti evropských zemí v Evropském obranném fondu (EDF) v letech 2021–2022. (EDF pro ČR evidoval 18 účastí s nárokovaným příspěvkem EU 9,7 mil. €.) Navažme na něj a zaměřme se na účast v Klastru 3 – civilní...

Atraktivita výzkumného systému je důležitým faktorem pro výběr hostitelské země uchazeči o individuální granty MSCA – analýza

24.04.2024

Geografická mobilita žadatelů o individuální grant MSCA a výběr hostitelské země jsou ovlivňovány mnoha okolnostmi. Jedním z důležitých faktorů na úrovni jednotlivých zemí bude bezesporu dostupná a vhodná výzkumná infrastruktura v hostitelské zemi. Dalším faktorem může...

ČR v Horizontu Evropa k březnu 2024: Přes tisíc financovaných účastí

18.04.2024

K 26. březnu 2024 databáze Evropské komise eCORDA evidovala pro Českou republiku 1 056 financovaných účastí v 768 projektech programu Horizont Evropa (dále jen „HE“). K témuž datu tuzemští účastníci nárokovali čistý příspěvek EU ve výši 383 milionů €. Mezi členskými zeměmi...

Mohlo by vás zajímat

Naše služby

Projekt od A do Z

Právní a finanční aspekty

Hodnocení rámcových programů

Malé a střední podniky