Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Struktura tuzemské účasti v programu Horizont Evropa podle právních forem účastníků

17.05.2023

Soubory:

HE_EUprispevek_okresy_pravniforma_20230426.jpg

Příspěvek z 8. května 2023 informoval, že k 26. dubnu 2023 se tuzemské subjekty účastnily 701 projektů programu Horizont Evropa (dále jen „HE“) a nárokovaly čistý příspěvek EU ve výši 263 milionů €. Úlohou tohoto příspěvku je navázat, popsat strukturu tuzemských subjektů účastnících se programu HE z hlediska jejich právní formy a mírně doplnit příspěvek v časopise Inovační podnikání a transfer technologií č. 4/2022 (s. 4–8).

Mezi tuzemskými subjekty účastnícími se programu HE převažovaly vysoké (a střední) školy – k 26. dubnu 2023 vykázaly dvě pětiny všech účastí (278) a nárokovaly téměř polovinu čistého příspěvku EU (121 mil. €). Druhou nejčastěji zastoupenou skupinou byly podniky – představovaly čtvrtinu všech účastí (176) i čistého příspěvku EU (69 mil. €). Výzkumné instituce se pak na počtu účastí (158) i čistém příspěvku EU (55 mil. €) podílely z jedné pětiny.

 

HE_CZ_forma_20230426.jpg

 

Podíváme-li se na roli tuzemských účastníků, pak koordinátoři byli nejčastěji zastoupeni mezi vysokými školami (72 koordinovaných projektů) a výzkumnými institucemi (33 koordinovaných projektů). Koordinace projektů tuzemským vysokým školám a výzkumným institucím přináší zhruba polovinu jejich čistého příspěvku EU. Tuzemské podniky koordinovaly pouze 8 projektů, nicméně tyto projekty představovaly třetinu čistého příspěvku EU podnikům. Pro zajímavost, 4 projekty koordinoval Honeywell International s. r. o., po jednom projektu MIWA Technologies, a. s., NeuronSW SE, EVEKTOR, spol. s r. o., a COGNITECHNA s. r. o. Detailnější pohled tak potvrzuje dřívější analýzy TC Praha uveřejněné na tomto webu (z 12. prosince 2022, 5. února 2023 a obr. 5 v blogu z 8. května 2023). Ukazuje se, že koordinace projektů je důležitým aspektem účasti České republiky v programu HE.

 

HE_CZ_role_forma_20230426.jpg

 

Z hlediska sídel účastníků šest okresů vykázalo čistý příspěvek EU vyšší než 5 milionů €. Nejvíce Praha (137 mil. €, polovina veškerého čistého příspěvku EU pro tuzemské účastníky) a Brno-město (63 mil. €, čtvrtina veškerého čistého příspěvku EU pro tuzemské účastníky). Následují okresy Olomouc (15 mil. €), České Budějovice (8 mil. €), Praha-západ a Ostrava-město (po 5,8 mil. €).

 

HE_EUprispevek_okresy_pravniforma_20230426.jpg

 

Z regionálního pohledu existují ve struktuře účastníků výrazné rozdíly, zejména pokud se zaměříme na zastoupení podniků. V uvedených 6 okresech, v nichž sídlí účastníci s největším čistým příspěvkem EU, byly podniky nadprůměrně zastoupeny pouze v Praze, a to z jedné třetiny. V Praze tak sídlí dvě třetiny tuzemských podniků, které v programu HE nárokují prostředky EU. Mezi účastníky se sídlem v Brně byly podniky zastoupeny pouze jednou desetinou. V ostatních čtyřech okresech bylo zastoupení podniků mezi účastníky programu HE ještě nižší. Nicméně je možné identifikovat další okresy s konkrétním vynikajícím podnikem – např. Argotech a.s. se sídlem v Náchodě (7 účastí s čistým příspěvkem EU 2,9 mil. €), Chart Ferox, a.s., v Děčíně (1 účast s čistým příspěvkem EU 1,7 mil. €), Škoda Auto a.s. v Mladé Boleslavi (3 účasti s čistým příspěvkem EU 1,2 mil. €).

Co se týká vysokých škol, ty byly mezi pražskými účastníky zastoupeny rovněž z jedné třetiny. Naopak v případě Brna byly zastoupeny z 80 % a v případě okresu Olomouc a Ostrava-město z více než 90 %. Brněnské vysoké školy nárokovaly 42 % příspěvku EU pro tuzemské vysoké školy účastnící se programu HE (tj. 51 mil. €). Podíl pražských vysokých škol byl o 5 procentních bodů nižší – pražské vysoké školy nárokovaly 45 mil. € z programu HE.

 

Shrnutí: Mezi tuzemskými účastníky programu HE ze 40 % převažují vysoké (a střední) školy, zhruba rovnoměrně jsou zastoupeny podniky a výzkumné instituce. Koordinace projektů je důležitým aspektem tuzemské účasti v programu HE, přináší tuzemským vysokým školám a výzkumným institucím zhruba polovinu čistého příspěvku EU, podnikům pak třetinu. Podniky účastnící se programu HE se ze dvou třetin soustřeďují do Prahy. Z vysokých škol největší příjemci sídlí v Brně, Praze, Olomouci a Ostravě.

 

Autor: Vladimír Vojtěch, TC Praha, vojtech@tc.cz, 17. května 2023

Více aktualit

Zapojte se do národní konzultace k pozici ČR pro FP10

22.07.2024

Chcete se podílet na formování budoucí výzkumné politiky EU a tvorbě budoucího programu pro výzkum a inovace? Zapojte se do konzultace k FP10 (Rámcovému programu pro výzkum a inovace na období 2028-2034), připravovanému programu Evropské unie, který naváže na...

Výzvy Nového evropského Bauhausu: CONNECT a CO-CREATE

23.07.2024

Evropský inovační a technologický institut/The EIT Community New European Bauhaus otevřel 4. července 2024 dvě menší výzvy k Novému evropskému Bauhausu. Cílí na problémy, kterým čelí města, příměstské a venkovské oblasti, a kterými jsou dnes především klima, městská mobilita,...

Registrace na Evropský týden regionů a měst 2024 otevřena

19.07.2024

Zájemci se nyní mohou registrovat na Evropský týden regionů a měst (European Week of Regions and Cities, EWRC 2024), který se pod motem “Empowering Communities” koná v Bruselu a online ve dnech 7. – 10. října 2024. Program je k dispozici zde a u každé položky programu...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034