Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Míra nezpůsobilosti projektových návrhů předkládaných v programu HE koordinátory ze zemí EU a UK

16.08.2022

Soubory:

Ineligibility_rate_coordinators_EU_UK_HE_072022_Frank_TC_CAS.png

Na přípravu projektového návrhu do výzev programu Horizont Evropa je třeba vynaložit čas a finanční prostředky. Příprava projektového návrhu téměř vždy vyžaduje značné úsilí všech členů řešitelského konsorcia a především koordinátora návrhu projektu.  Z tohoto důvodu je žádoucí, aby byl projektový návrh připraven bez formálních chyb a mohl být posouzen v expertním peer review hodnocení. V praxi se však stává, že řada projektových návrhů není do odborného hodnocení vůbec zařazena pro formální či jiné nedostatky. Poměrem nezpůsobilých projektových návrhů předložených koordinátory do výzev programu HE vůči všem plně vyhodnoceným a koordinátory předloženým návrhům projektů lze stanovit tzv. míru nezpůsobilosti projektových návrhů předložených koordinátory (Ineligibility Rate).

Graf níže zobrazuje tuto míru nezpůsobilosti projektových návrhů předložených do programu HE koordinátory ze států EU a UK. Je zřejmé, že míra nezpůsobilosti projektových návrhů je u států EU-13 (NMS) téměř 2x větší, než u států EU-14 a UK (OMS a UK).  Prvních 11 pozic (vyjma Itálie) zaujímá 10 NMS. Nejvyšší formální chybovost mají projektové návrhy předkládané a vedené koordinátory z Rumunska a Bulharska.  Míra nezpůsobilosti, chybovosti projektových návrhů koordinovaných českými koordinátory, je téměř stejná jako celková míra nezpůsobilosti projektových návrhů koordinátorů z OMS a UK.  To není pro ČR úplně špatný výsledek. Nicméně by bylo velmi žádoucí "stlačit" formální chybovost návrhů projektů z pera českých koordinátorů pod 2 % a přiblížit se tak hodnotám tohoto indikátoru, které dosahují Nizozemsko, Rakousko, Finsko, Belgie či Dánsko.

Ineligibility_rate_coordinators_EU_UK_HE_072022_Frank_TC_CAS.png

Je nutno doplnit, že koordinátoři ze států EU-14 a UK předkládají do programu HE cca 12x více projektových návrhů než koordinátoři ze států EU-13. Výše analyzovaný indikátor má tedy větší praktický dopad u OMS a UK.

Autor: Daniel Frank, TC AV ČR, frank@tc.cz

Více aktualit

Podcast: O reformě transferu znalostí s Helenou Langšádlovou

22.04.2024

Využití výsledků je důležitým požadavkem pravidel programu Horizont Evropa. Usnadnit by jej měla reforma transferu z dílny ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové. V tomto dílu se dozvíte, v čem reforma spočívá a jaké má mít dopady.

Přispějte k tvorbě pracovního programu 2025

15.04.2024

Evropská komise zveřejnila hlavní navrhované tematické orientace plánované pro pracovní program Horizont Evropa 2025 v oblastech: Klastrů pilíře 2 Misí a průřezových aktivit Evropských inovačních ekosystémů...

Vyšlo Echo č. 2/2024

11.04.2024

Druhé letošní vydání časopisu ECHO má poněkud slavnostní nádech. Letos je tomu 20 let od chvíle, kdy vyšlo jeho první číslo. Před dvaceti lety se začala naplňovat vize časopisu jako prostředí, které bude podněcovat formování českých iniciativ v Evropském výzkumném prostoru...

Mohlo by vás zajímat

Naše služby

Projekt od A do Z

Právní a finanční aspekty

Hodnocení rámcových programů

Malé a střední podniky