Národní informační centrum pro evropský výzkum

Finanční a administrativní aspekty:

Právní aspekty:

Zpět

Lump sum v Horizontu Evropa – nové webové stránky a další novinky

20.05.2022

Evropská komise vytvořila webovou stránku k tématu financování formou lump sum v programu Horizon Evropa na Portále FTO. Nová stránka sdružuje různé informace o této formě financování, které byly dříve dostupné na různých místech Portálu. Jsou zde mimo jiné dokumenty a pokyny Evropské komise, informační akce a jejich nahrávky a také seznam témat, která jsou v současnosti inzerována jako financování lump sum.

Hlavním smyslem financování projektů formou lump sum je snaha o zjednodušení. Tyto projekty jsou typické tím, že je zde zafixovaná v grantové dohodě pevná částka (lump sum) pro celý projekt, respektive jednotlivé pracovní balíčky projektu. Tyto částky jsou propláceny, jakmile jsou kompletně realizovány všechny aktivity naplánované v daném balíčku všemi partnery, bez ohledu na skutečnou výši vynaložených nákladů. Nedělají se finanční audity Evropské komise, a tak příjemcům odpadá povinnost uchovávat pro tyto účely výkazy práce, výplatní pásky, faktury, cestovní příkazy, výpočty způsobilých osobních nákladů apod. Pozornost je soustředěna na splnění vědeckých úkolů.

Schéma bylo testováno v H2020 na různých typech projektů i na projektech s různou výší rozpočtu a počtem partnerů. Aby bylo možné rozhodnout, jak s tímto schématem naložit do budoucna, proběhla v minulém roce řada analýz a dotazníkových šetření mezi žadateli, příjemci, hodnotiteli, úředníky Evropské komise, auditory i NCP - realizovaných jak samotnou Evropskou komisí, tak i Evropským parlamentem (Panelem pro budoucnost vědy a technologie - STOA).

Z obou průzkumů jasně vyplynulo, že schéma je populární a splňuje svůj primární cíl, a přestože je dále potřeba pracovat na zlepšení systému, dostává zelenou pro budoucí využití v programu Horizont Evropa.

Evropská komise má v plánu významně navyšovat počet výzev s lump sum projekty. Postupně, částečně již v roce 2022, masivněji v letech 2023 a 2024. Přestože Evropská komise zatím neuvádí konkrétní čísla, avizuje, že primárním cílem je snížení chybovosti ze 4 na 2 %, čehož by mohlo být dosaženo v případě 50 % financování ve formě lump sum.

K problematice lump sum najdete také více informací v článku „Zjednodušování rámcových programů EU: politická proklamace, nebo realita v programu Horizont Evropa?“ v časopise Technologického centra ECHO 1-2/2022

Více aktualit

Průvodce k zodpovědnému používání generativní AI ve výzkumu

21.03.2024

Evropská komise společně se zeměmi a zainteresovanými stranami zastoupenými ve fóru ERA vypracovala soubor doporučení určených pro evropskou vědeckou komunitu, který má usnadnit zodpovědné používání nástrojů generativní umělé inteligence, jako je ChatGPT. Tyto...

Portál FTO má novou tvář

21.03.2024

Portál pro finanční příležitosti a veřejné zakázky (EU Funding & Tenders Portal) má novou tvář. A ne jenom to! O změnách a vylepšeních, které Evropská komise v Portálu implementovala, se dozvíte v krátkém videu.

Evropská komise otevírá cestu jednotkovým osobním nákladům v programech Horizont Evropa a Euratom

20.03.2024

Evropská komise přijala rozhodnutí, na základě kterého si příjemci v projektech Horizontu Evropa a Euratom budou moci nově nárokovat osobní náklady formou jednotkových nákladů (unit costs). Jednotkové náklady jsou alternativou ke skutečným osobním nákladům, které...

Mohlo by vás zajímat

Naše služby

Projekt od A do Z

Právní a finanční aspekty

Hodnocení rámcových programů

Malé a střední podniky