Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Synergies Open 3: Diskutujeme o synergiích ve výzkumu

28.04.2023

Tento týden se v TC Praha sešli zástupci národních poskytovatelů, Evropské komise i příjemců a diskutovali o problematice synergií Horizontu Evropa (přímo řízených programů EU) s fondy kohezní politiky a národními programy v oblasti výzkumu a inovací.

Setkání s názvem Synergies Open 3 se pravidelně opakuje již třetím rokem a je organizováno TC Praha pod záštitou MMR, MŠMT, TA ČR a CZARMA. Děkujeme za politickou podporu a úvodní slova vrchnímu řediteli Stanislavu Schneidrovi, vrchnímu řediteli Václavu Velčovskému i řediteli Martinu Bunčekovi. Váženými hosty byli zástupci z Evropské komise, Karolina Tilman (DG REGIO) a Peter Schenk (DG RTD). Své praktické zkušenosti sdíleli členové pracovní skupiny k synergiím CZARMA, zástupci státní správy i příjemci.

Diskutována byla implementace doporučení Evropského účetního dvora k synergiím a implementace Pražské deklarace přijaté v rámci CZ PRES. Pozornost byla věnována i otázkám plánování synergií při přípravě unijních a národních nástrojů pro podporu výzkumu a vývoje či rozvoji existujících nástrojů pro implementaci synergií (zejm. Seal of Excellence). Jako důležité se ukázalo také nastavení mechanismů pro zajištění komunikace, spolupráce a sdílení informací.

Hlavní závěry a dokumenty z akce zde.

Více aktualit

Podcast: O reformě transferu znalostí s Helenou Langšádlovou

22.04.2024

Využití výsledků je důležitým požadavkem pravidel programu Horizont Evropa. Usnadnit by jej měla reforma transferu z dílny ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové. V tomto dílu se dozvíte, v čem reforma spočívá a jaké má mít dopady.

Přispějte k tvorbě pracovního programu 2025

15.04.2024

Evropská komise zveřejnila hlavní navrhované tematické orientace plánované pro pracovní program Horizont Evropa 2025 v oblastech: Klastrů pilíře 2 Misí a průřezových aktivit Evropských inovačních ekosystémů...

Vyšlo Echo č. 2/2024

11.04.2024

Druhé letošní vydání časopisu ECHO má poněkud slavnostní nádech. Letos je tomu 20 let od chvíle, kdy vyšlo jeho první číslo. Před dvaceti lety se začala naplňovat vize časopisu jako prostředí, které bude podněcovat formování českých iniciativ v Evropském výzkumném prostoru...

Mohlo by vás zajímat

Naše služby

Projekt od A do Z

Právní a finanční aspekty

Hodnocení rámcových programů

Malé a střední podniky