Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Čím se liší nejcitovanější české publikace od českého průměru? Stručná analýza publikací nejcitovanějších českých vědců.

12.04.2022

Soubory:

Echo 1_2_2022.pdf

Echo_1_2_2022_11_16_ČÍM SE LIŠÍ NEJCITOVANĚJŠÍ ČESKÉ PUBLIKACE OD ČESKÉHO PRŮMĚRU_Vaněček_Frank.pdf

Sledování citačního ohlasu vědeckých publikací a výstupů patří nepochybně mezi obvyklé součásti hodnocení vědecké úrovně výzkumných institucí i jednotlivých výzkumníků. Článek Jiřího Vaněčka a Daniela Franka publikovaný v časopise ECHO 1-2/2022 stručnou formou analyzuje na základě dat z databáze Web of Science charakteristiky publikačních výstupů nejcitovanějších českých vědců. Jedním z důležitých výsledků analýzy je zjištění, že výzkumné aktivity spojené s rámcovými programy mají výrazný vliv na citační ohlas publikačních výstupů a neúčast v nich výrazně ovlivňuje úspěšnost výzkumníků z hlediska jejich publikačního výkonu. To platí zejména v přírodovědných a biomedicínských oborech.

"... většina z nejcitovanějších českých autorů (73 %) se aktivně podílí na tvorbě publikací, jež jsou jedním z výsledků financovaných projektů rámcových programů EU a více než čtvrtina z nich spolupracovala na publikacích souvisejících s oběma rámcovými programy. Rámcové programy EU založené na mezinárodní spolupráci výzkumných týmů vedou u řady českých vědců k vyšší kvalitě jejich publikačních výstupů, která se projevuje ve větší citovanosti výsledných publikací."

 

Více aktualit

Výzva - JRC Scientific Traineeships

25.10.2024

Společné výzkumné centrum (JRC) vyhlásilo vývzu pro vědecké stáže v různých tematických oblastech.   Uzávěrka výzvy je 4. listopadu 2024. Detaily naleznete v příloze a zde. Požadavky: Qualification: We're looking for recent university graduates with a...

Webinar:The role of sex and gender in (bio)medical research

24.10.2024

NKC Gender a věda pořádá seminář k tématu genderové dimenze, tentokrát na téma zdravotnického výzkumu. Webinář proběhne on-line, 26. listopadu 2024 od 16:30 do 18:00. Podrobnější informace a registraci naleznete zde (registrace je možná do 24.listopadu 2024).

Research Data Alliance: Otevřené výzvy

24.10.2024

RDA TIGER, Research Data Alliance facilitation of Targeted International Working Groups for EOSC-related Research solutions, projekt podporuje pracovní skupiny, jež harmonizují a standardizují vývoj a technologie Open Science. V současné době projekt nabízí tyto otevřené...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034