Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Proběhl národní workshop pro evropskou misi k půdě

18.06.2024

Technologické centrum Praha uspořádalo ve spolupráci s projektem NATI00NS dne 18.6.2024 workshop s cílem zvýšit povědomí o evropské misi „Soil deal for Europe“.

Cílem mise je přispět k ozdravení půdy v Evropě tak, aby do roku 2030 bylo 75 % půd v dobrém zdravotním stavu, resp. bylo dosaženo významného pokroku směrem ke zdravější půdě.

Na podporu splnění tohoto cíle vyhlašuje program Horizont Evropa specifické výzvy na předkládání projektů, do kterých se může zapojit široké spektrum zainteresovaných subjektů. Uzávěrka aktuálně otevřené výzvy je 8. října 2024.

Ve výzvách bude mj. podpořeno ustavení tzv. živých laboratoří (Living Labs), které představují sítě míst pro experimentování v reálném prostředí, Výzva počítá též s podporou tzv. majáků (lighthouse), tedy míst určených pro demonstrace inovačních řešení a výsledků výzkumu, které přispívají ke zdraví půdy. 

Koncept živých laboratoří a majáků představil za projekt NATI00NS (financovaný z programu Horizont Evropa) profesor Rafal Wawer z Ústavu pro půdní vědy a rostlinnou produkci v polském Pulawy. Prof. Luboš Borůvka z České zemědělské univerzity se věnoval dlouhodobým pokusům v oblasti půdy či Chytré krajině Centra pro vodu, půdu a krajinu při ČZU.  Dr. Martin Mistr z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy se zaměřil na demonstrační farmy v ČR. Naďa Koníčková představila služby, které TC Praha poskytuje potenciálním žadatelům o projekty evropských misí.

Více aktualit

Nová síť investorů na podporu deep tech v Evropě

21.10.2024

Evropská komise dnes oficiálně zahájila činnost sítě investorů (Trusted Investors Network) ochotných spoluinvestovat společně s EIC Fondem do inovačních podniků působících v oblastech deep-tech. Do sítě se zatím zapojilo 71 VC fondů, veřejných investičních bank, nadací...

Dočasné pozastavení podávání návrhů Step 1 EIC Accelerator

21.10.2024

Upozornění pro žadatele do Step 1 (zkrácená žádost) programu EIC Accelerator: 22. října (17:00) dojde k uzavření výzvy HORIZON-EIC-2024-ACCELERATOR-01, na kterou následně po schválení pracovního programu EIC 2025 naváže výzva HORIZON-EIC-2025-ACCELERATOR-01. K tomu by mělo...

Den sdílených laboratoří na MUNI

18.10.2024

Na Masarykově univerzitě proběhl Den sdílených laboratoří (Core Facility Day). Akce představila zájemcům na dvě desítky odborných pracovišť ze šesti univerzitních součástí zaměřených na vědy o živé přírodě. Na letošním ročníku akce spolupracovaly a prezentovaly svá zařízení...

Mohlo by vás zajímat

Projekt od A do Z

Hodnocení rámcových programů

Právní a finanční aspekty

Podpora koordinátorů

Rámcový program 2028 - 2034