Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Výsledky výzvy 2022 v klastru Kultura, kreativita a inkluzivní společnost

13.09.2022

Ve výzvě pro Kulturu, kreativitu a inkluzivní společnost HORIZON-CL2-2022, která byla v pořadí druhou výzvou během programu Horizont Evropa a měla uzávěrku 20. dubna 2022, bylo předloženo celkem 745 projektů a z nich 84 vybráno k financování. Dále je uveden přehled počtů projektů v jednotlivých oblastech výzkumu. 

V destinaci zaměřené na výzkum demokracie bylo hodnoceno celkem 236 návrhů projektů. K financování bylo vybráno 28 projektů. České instituce se zapojily do 37 návrhů, v sedmi z nich uspěly a v dalších dvou jsou na seznamu čekajícím na eventuální dodatečné financování (reserve list). V této destinaci se na hodnocení projektů podílela jedna česká hodnotitelka. Pro zajímavost: v destinaci demokracie bylo otevřeno celkem devět témat a české instituce byly součástí návrhů podaných do osmi z nich. Nezúčastnily se pouze jednoho z otevřených témat, a tím bylo téma Politika a vliv online sociálních sítí a nových médií (HORIZON-CL2-2022-DEMOCRACY-01-07).

V destinaci zaměřené na kulturní dědictví bylo hodnoceno celkem 321 návrhů projektů. K financování bylo vybráno 27 projektů. České instituce se zapojily do 28 návrhů a ve dvou uspěly. V této destinaci se na hodnocení projektů podíleli dva čeští hodnotitelé. Pro zajímavost: v destinaci kulturního dědictví bylo otevřeno celkem deset témat a české instituce byly součástí návrhů podaných do osmi z nich. Čeští vědci se nezúčastnili jen dvou z otevřených témat, a tím byla témata Ochrana ohrožených jazyků v Evropě (HORIZON-CL2-2022-HERITAGE-01-01) a Hledání udržitelného evropského hudebního ekosystému (HORIZON-CL2-2022-HERITAGE-01-05).

V destinaci zaměřené na výzkum společenské a ekonomické transformace bylo hodnoceno 166 návrhů. K financování bylo vybráno 30 projektů. České instituce se zapojily do dvaceti návrhů a ve třech z nich uspěly. Jeden další návrh s českou účastí je na seznamu čekajícím na eventuální dodatečné financování. V této destinaci se na hodnocení projektů podílela jedna česká hodnotitelka a jeden český hodnotitel. A v kterých tématech česká účast chyběla? Čeští vědci se zúčastnili všech otevřených témat, kromě tématu Sociálně-ekonomické dopadů stárnutí společnosti (HORIZON-CL2-2022-TRANSFORMATIONS-01-10).

Do konce roku uzavře Evropská komise s novými konsorcii dohodu (Grant agreement), poté ji uzavřou členové každého konsorcia mezi sebou (Consortium agreement) a projekty budou moci zahájit činnost (nejspíše tedy od nového roku 2023). Přehled uzavřených projektů bude následně zveřejněn na FTO portálu u jednotlivých témat. 

Pro srovnání Výsledky výzvy z roku 2021. 

 

 

Více aktualit

Podcast: O reformě transferu znalostí s Helenou Langšádlovou

22.04.2024

Využití výsledků je důležitým požadavkem pravidel programu Horizont Evropa. Usnadnit by jej měla reforma transferu z dílny ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové. V tomto dílu se dozvíte, v čem reforma spočívá a jaké má mít dopady.

Přispějte k tvorbě pracovního programu 2025

15.04.2024

Evropská komise zveřejnila hlavní navrhované tematické orientace plánované pro pracovní program Horizont Evropa 2025 v oblastech: Klastrů pilíře 2 Misí a průřezových aktivit Evropských inovačních ekosystémů...

Vyšlo Echo č. 2/2024

11.04.2024

Druhé letošní vydání časopisu ECHO má poněkud slavnostní nádech. Letos je tomu 20 let od chvíle, kdy vyšlo jeho první číslo. Před dvaceti lety se začala naplňovat vize časopisu jako prostředí, které bude podněcovat formování českých iniciativ v Evropském výzkumném prostoru...

Mohlo by vás zajímat

Naše služby

Projekt od A do Z

Právní a finanční aspekty

Hodnocení rámcových programů

Malé a střední podniky