Národní informační centrum pro evropský výzkum

Zpět

Sociální a humanitní vědy a interdisciplinarita v Horizontu Evropa

19.07.2022

Soubory:

SSH-and-Interdisciplinary-in-Horizon-Europe_Opportunities-barriers-and-useful-support-Workshop-Report_July-2022.pdf

Irské instituce Enterprise Ireland a Irish Universities Association vydaly velmi zajímavý dokument o zapojení sociálních a humanitních věd do programu Horizontu Evropa. Dokument shrnuje výsledky diskuze, která proběhla 25. května 2022 v Dublinu mezi účastníky semináře “SSH and Interdisciplinarity in Horizon Europe”. Tento seminář si položil dvě základní otázky:

  • Co považujete za hlavní příležitosti, které nabízí Horizont Evropa sociálně-humanitním vědám?
  • Jaké jsou hlavní překážky, kterým čelí výzkumníci z oblasti sociálně-humanitních věd v interdisciplinárních projektech?

Účastníci se shodli na nejdůležitějších odpovědích:

  • Účast v projektech Horizontu Evropa přináší sociálně-humanitním výzkumníkům výhody, a to ve smyslu financování, prestiže, růstu spolupráce a vědecko-výzkumného dopadu. 
  • I když jsou sociální a humanitní vědy (pro účely Horizontu Evropa) považovány za jednu kategorii, jsou zde podstatné rozdíly mezi sociálními vědami, uměním a humanitními vědami, přičemž příležitosti v posledně jmenovaných nejsou v plné míře využity.
  • Najít příležitosti a porozumět pracovním programům vyžaduje čas a specifické znalosti. Uznání si zaslouží ti administrátoři výzkumu (research officers), kteří potenciálním žadatelům pomáhají správně vysvětlit a interepretovat výzvy a poskytují podporu na míru podle potřeb žadatele.

Dokument je k dispozici na odkazu "SSH and Interdisciplinarity in Horizon Europe. Opportunities, barriers and useful support. Workshop report."

Pro úspěch návrhů předkládaných do Horizontu Evropa je potřeba, aby konsorcia zahrnovala i partnery ze sociálních a humanitních věd. V návrhu má být objasněna jejich role a přidaná hodnota. Pokud konsorcia nemají zástupce sociálních a humanitních věd, nemohou být plně konkurenceschopná. Výzvy programu Horizontu Evropa, u kterých je vyžadován relevantní příspěvek sociálních a humanitních věd, jsou označeny specifickou prioritou "Socio-economic science and humanities" a jejich seznam (kolem 350 témat) je seřazen na portálu Funding & Tenders Opportunities

O sociálněvědních a humanitních projektech a jejich mimoekonomickém přínosu pro společnost hovořila v časopise Echo 3-4/2022 (str. 15) např. zkušená hodnotitelka prestižních projektů ERC Proof of Concept Tereza Stöckelová. V rozhovoru říká, že nejklíčovější částí těchto návrhů je co nejlépe, nejpřesněji a nejrealističtěji pojmenovat možné (ekonomické a společenské) dopady projektu.

 

Více aktualit

Výzvy Evropského kulturního cloudu 2024

24.04.2024

Horizont Evropa otevře 18. června 2024 druhou vlnu výzev Evropského cloudu pro kulturní dědictví, Cílem tohoto cloudu je vytvořit společnou platformu pro evropskou spolupráci v oblasti digitalizace kulturního dědictví. Více o vzniku...

Debata projektu EnTrust o (ne)důvěře vůči vládnutí v evropských zemích

24.04.2024

Evropský projekt EnTrust financovaný programem Horizont 2020 pořádá 25. dubna 2024 od 12:00 hodin veřejnou online debatu na téma nedůvěry, neangažovanosti a dalších výzev pro demokracii. Debata bude probíhat zde: EnTrust debate: Distrust, disengagement...

BROŽURA Projekty udržitelného kulturního turismu

17.04.2024

Nová brožura CORDIS představuje osm projektů, které se zaměřují na výzkum kulturního cestovního ruchu. Jedná se o výzkumné projekty financované programem Horizont 2020. Cílem EU je zachovat evropské kulturní dědictví a přejít na udržitelný kulturní cestovní...

Mohlo by vás zajímat

Naše služby

Projekt od A do Z

Právní a finanční aspekty

Hodnocení rámcových programů

Malé a střední podniky